Foto

Marginean: "Cand vom intra pe teren cu gandul ca pierdem, va fi timpul sa ne lasam de sport"

Cea mai bine cotata baschetbalista din nationala Romaniei si-a expus trairile si gandurile care o incearca inainte de debutul Eurobasket Women, prestigioasa competitie continentala a echipelor nationale.

Gabi, o finala grea in liga turca si o accidentare la spate te-au facut sa intri mai tarziu in programul de pregatire al nationalei. Cum te simti acum fizic si cat de bine te-ai integrat in sistemele tactice pregatite de antrenori?

Starea mea fizica este OK, nu vreau sa ma laud prea tare, dar nici sa ma plang. Durerile au devenit deja o parte din jobul meu de atlet profesionist, asa ca le iau ca atare si incerc sa am cat mai mare grija de corpul si sanatatea mea.
Legat de echipa, pot sa spun ca m-am integrat destul de repede. Am jucat cu toate fetele in trecut, le cunosc, deci nu a fost o mare problema. Iar cu Profu’ Nini am mai lucrat in anii precendenti, deci ii cunosc stilul si ce vrea de la joc si de la jucatoare.

Esti inaintea primului tau Eurobasket Women din cariera. Ce stii despre aceasta competitie si ce ganduri te incearca?


Da, este intr-adevar primul meu Eurobasket si ma bucur sincer atat ca pot juca la acest nivel. Sper ca si Romania sa constientizeze sansa pe care o are si sa o fructifice. Stiu ca este o competitie puternica, cu jucatoare exceptionale, care joaca la un nivel foarte inalt. Este ca o Euroliga, doar ca echipele vin cu lotul national.

Intr-o lume moderna a baschetului in care echipele de club investesc sume enorme in jucatori, ce crezi ca poate motiva un sportiv sa evolueze pentru echipa nationala?

O reprezentare a tarii tale este intotdeauna un privilegiu si o onoare, sau cel putin asa ar trebui sa fie. O mandrie care este unica, cel putin pentru mine. Cand aud imnul national inainte de meci, un sentiment unic, special, ma cuprinde. Imnul national e o motivatie suplimentara pentru jocul care urmeaza imediat.
Deci motivarea unui sportiv sa participe sau sa joace pentru tara lui/ei trebuie sa vina din interior, din inima. Nu conteaza unde te-ai nascut si daca iti place sau nu, cand vii la echipa nationala trebuie sa fii mandru si demn, pentru ca nu toata lumea reuseste sa isi reprezinte tara in jobul lor. Si, parerea mea, atunci cand avem scris ROMANIA pe maieu, nu ne reprezentam doar pe noi ca sport(ivi), ci reprezentam o tara intreaga si o multime de oameni care ar da orice sa fie in locul nostru, sa aiba o asa ocazie de a-si reprezenta tara.

Ce crezi ca poate face diferenta in meciuri? Valoarea individuala a unor jucatoare sau unitatea si forta Echipei?


Bineinteles, la nivelul acesta, diferenta nu mai poate fi facuta doar de un jucator, este nevoie de o echipa si mai bine spus de cele 5 jucatoare de pe teren la momentul respectiv, care trebuie sa fie unite si sa aiba acelasi unic obiectiv: castigarea meciului sau, cel putin, dorinta de a lupta pana la capat, pentru ca la sfarsit, indiferent de rezultat, sa iesim de pe teren cu capul sus si multumite ca am dat tot ce am avut la momentul respectiv.

Cum simti colegele? Exista emotii sau diferente intre generatii?

Desigur ca exista diferente intre generatii, dar asta nu este deloc o piedica pentru noi. Avem un lot destul de tanar, insa cele cu mai multa experienta incearca din greu sa le traga pe cele tinere dupa ele.
Exista, clar, si emotii; sau vor aparea o data ce ne vom apropia de data meciurilor. Sa ai emotii este un lucru bun, dar acum examenul nostru va consta in a fi in stare sa controlam aceste emotii si sa le folosim intr-un mod pozitiv.

Care crezi ca sunt sansele Romaniei sa depaseasca faza grupelor?

Sanse sunt, normal. In sport se poate intampla orice, sunt mii de exemple. Da, intr-adevar, suntem echipa underdog, dar asta nu inseamna nimic, ci, din contra, cred ca este o motivatie pentru noi. A venit momentul sa aratam si noi ca putem sa jucam la acest nivel. Grupa nu este usoara, dar, sincer, orice alta grupa am fi avut tot nu ne-ar fi fost usor. Toate celelalte echipe au mult mai multa experienta decat noi cand vine vorba de un campionat european, dar, din nou, asta nu e ceva ce ar trebui sa ne deranjeze. Este un singur meci cu fiecare echipa si nu stii niciodata ce se poate intampla, sunt zile bune si zile mai putin bune pentru toate echipele.
Eu sper din suflet sa avem doar zile bune si foarte bune pe parcursul turneului. Intram pe teren sa castigam, nu conteaza cu cine jucam, pentru ca atunci cand vom intra pe teren cu gandul ca pierdem va fi timpul sa ne lasam de sport.

Ce mesaj le transmiti suporterilor echipei nationale?

Avem nevoie de suportul tuturor mai ales acum ca suntem acasa. In ciuda faptului ca pronosticurile sunt impotriva noastra, vom da tot ce putem pentru a putea sa facem o impresie buna si sa avem si noi, in sfarsit, un rezultat de care sa fim mandri noi, baschetul romanesc, dar si intreaga tara.

Parteneri